Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Heb ik een groene kaart nodig in mijn leaseauto?

De ene leasemaatschappij levert hem automatisch mee bij nieuwe leaseauto’s, bij de andere moet je hem zelf aanvragen: de zogeheten groene kaart. Maar is het eigenlijk verplicht om deze bij u te hebben?

Het korte antwoord op deze vraag luidt: nee. Een groene kaart is niet verplicht. Het valt echter wel aan te raden om de kaart in de auto te hebben liggen, zeker wanneer u met uw leaseauto in het buitenland rijdt. De kaart wordt namelijk niet alleen in Nederland gebruikt, maar in de gehele EU. Met de groene kaart toont u aan dat de auto verzekerd is. Het bij u hebben van de groene kaart kan u een hoop gedoe schelen wanneer u in het buitenland onverhoopt betrokken raakt bij een ongeval.

Rijden buiten de EU

Waar de groene kaart binnen de grenzen van de EU dus vooral aanbevolen, maar niet verplicht is, zijn de regels hierbuiten vaak anders. In veel niet-EU-landen wordt u wél geacht de groene kaart in de auto te hebben liggen. Dit geldt onder meer voor diverse Balkanlanden, waaronder Bosnië, Servië en Montenegro, maar ook voor populaire vakantielanden als Marokko, Turkije en Tunesië.Wordt u hier gecontroleerd en blijkt u de kaart niet bij u te hebben? Dan loopt u de kans dat de auto (tijdelijk) in beslag genomen wordt, om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit.