Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Leaseauto kiezen: waar moet u op letten?

Het kiezen van een leaseauto kan een uitdagende klus zijn. Zeker wanneer u privé een auto wilt leasen is de keuze enorm. Maar ook de poule die de werkgever u biedt kan behoorlijk uitgebreid zijn. Waarop dient u te letten wanneer u een leaseauto wilt uitkiezen?

De duur van het leasecontract

Allereerst: u sluit een leasecontract voor een bepaalde periode af. Veelal kan dit vanaf 12 tot 60 maanden. Ook kunt u kiezen voor een shortleaseovereenkomst, die u na de eerste maand dagelijks kunt opzeggen. Het is dus van groot belang uzelf af te vragen hoe lang u gebruik wilt maken van de leaseauto. Hoe langer het leasecontract, hoe lager het maandbedrag. U profiteert dan dus van de goedkoopste shortlease. Maar kiest u voor een langdurige leaseovereenkomst, dan dient u wel te beseffen dat u dit contract niet zomaar tussentijds kunt opzeggen, zonder financiële gevolgen.

Maandelijkse kilometers

Daarnaast is het van belang een nauwkeurige schatting te maken van het aantal kilometers dat u maandelijks rijdt. U spreekt bij het aangaan van een leasecontract namelijk een zogenaamde kilometerbundel af. In veel gevallen kunt u deze later nog wel naar boven bijstellen, maar niet omlaag. Bedenk dus goed hoe vaak u de auto gebruikt en vooral ook hoe dat de komende jaren zal zijn.

Verzekering

Verder dient u rekening te houden met de manier waarop de auto verzekerd is. Van leasen wordt immers doorgaans gezegd dat alle vaste lasten u uit handen worden genomen. Wegenbelasting en verzekering komen voor rekening van de leasemaatschappij. Dat wil echter niet zeggen dat iedere leaseauto op dezelfde wijze verzekerd is. Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval kan het een groot verschil betekenen of u all risk of slechts WA verzekerd bent. Bovendien bieden sommige leasemaatschappijen gratis vervangend vervoer in het geval van schade, terwijl andere slechts de kosten voor de reparatie betalen.

Aanvullende opties

Ook iets om bedacht op te zijn is de hoeveelheid opties die uw leaseauto heeft. U kent de aanbiedingen ongetwijfeld: “Lease deze auto al vanaf € 199 per maand!”. Het woord ‘vanaf’ is hier essentieel. In de praktijk zult u namelijk meer kwijt zijn, aangezien de goedkoopste variant in veel gevallen nauwelijks opties zal hebben. Voor een zwaardere motor, een ingebouwd navigatiesysteem, lichtmetalen velgen, stoelverwarming en dergelijke betaalt u namelijk vrijwel altijd extra. Bekijk dus goed wat een pakket exact inhoudt.

Op Leasedeals.nl kunt u leaseauto’s van verschillende leasepartijen vergelijken.

BKR-registratie

Tot slot een kritische noot voor wanneer u binnenkort van plan bent een huis te kopen. Het (private) leasen van een auto kan namelijk een flinke invloed hebben op uw maximale hypotheek. De meeste leasemaatschappijen zijn namelijk verplicht u te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een dergelijke registratie kan ervoor zorgen dat de bank u zomaar meerdere tienduizenden euro’s minder wil lenen. Er zijn ook leasemaatschappijen waarbij u geen BKR-registratie krijgt. Voor deze ‘service’ betaalt u echter doorgaans wel een hoger maandbedrag.