Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Mag ik een private leaseauto ook zakelijk gebruiken?

Bent u op zoek naar een leaseauto, dan heeft u in de kern de keuze tussen zakelijk en privé leasen. Maar sluit het één het ander uit? Mag u een zakelijke leaseauto ook privé gebruiken en vice versa?

Bijtelling bij privégebruik zakelijke leaseauto

Laten we eerst ingaan op het privégebruik van een zakelijke leaseauto. Dit is toegestaan en levert u geen extra kosten op, wanneer u minder dan 500 privékilometers per jaar maakt. Echter, wanneer u uw zakelijke auto structureel privé gebruikt, zit u vanzelfsprekend al gauw boven deze kilometergrens. In dat geval dient u bijtelling te betalen. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van uw leaseauto, dat bovenop uw belastbaar inkomen wordt gerekend. Over dit bedrag betaalt u dus belasting.

Zakelijk gebruik privé-auto: toegestaan

Geldt de tegenovergestelde situatie en wilt u de auto die u als privépersoon least ook zakelijk gebruiken? Dan is dit geen enkel probleem, dit is toegestaan. Bedenk echter wel dat de kosten die u maakt (leasekosten, brandstof, wassen, reparaties, etc.) niet aftrekbaar zijn, omdat de auto geen deel uitmaakt van uw onderneming. Wel mag u uzelf bij zakelijke ritten een kilometervergoeding van €0,19 per kilometer toekennen. Dit bedrag mag u aftrekken van uw inkomsten, wat u een fiscaal voordeel oplevert.

Afhankelijk van het aantal privékilometers dat u rijdt kan een private lease voor u als ondernemer soms zelfs gunstiger zijn dan een zakelijk leasecontract. Hierbij geldt dat hoe minder privékilometers u maakt, hoe voordeliger private lease wordt ten opzichte van zakelijke lease. Dit vanwege het feit dat de te betalen bijtelling voor het privégebruik bij zakelijke lease niet gekoppeld is aan het aantal privékilometers. Bij weinig privégebruik is de bijtelling dus relatief gezien hoger dan wanneer u veel privékilometers maakt, waardoor private lease voordeliger wordt.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met betrekking tot zakelijke dan wel privélease? Bekijk dan het aanbod van vele leasemaatschappijen op LeaseDeals.nl