Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Mag ik met mijn leaseauto naar het buitenland?

Een auto leasen doet u hoogstwaarschijnlijk niet alleen voor de zakelijke ritten, de dagelijkse boodschappen en een bezoekje aan uw schoonouders. U wilt er ook mee op vakantie, het liefst naar de warmere oorden. Nu vraagt u zich wellicht af hoe dat precies werkt: rijden met uw leaseauto in het buitenland. Is dat toegestaan? En wat te doen in het geval van pech?

Per leasemaatschappij verschillend

Er bestaat geen vaste wet- of regelgeving omtrent het rijden in het buitenland met een leaseauto. Voor zover bekend zijn er geen leasemaatschappijen die dit verbieden. Wel vormen bepaalde landen, waaronder Marokko en Turkije, voor sommige lease-aanbieders een uitzondering. Ook bij een reis naar een land uit de voormalige Balkan is het verstandig vooraf navraag te doen bij uw leasemaatschappij.

Machtiging noodzakelijk?

Waar een auto leasen in Nederland en de rest van de westerse wereld tegenwoordig heel gebruikelijk en algemeen bekend is, geldt dit namelijk niet overal. Wordt u aangehouden in een van de hierboven genoemde landen, dan zult u moeten zien uit te leggen waarom de naam op uw rijbewijs en de naam op uw kentekenbewijs niet overeenkomt. Daarvoor kunt u bij uw leasemaatschappij een machtiging aanvragen. Hierin geeft de eigenaar – de leasemaatschappij dus – u officieel toestemming om de auto te besturen.

In Marokko is een dergelijke verklaring niet alleen sterk aanbevolen, maar zelfs verplicht. Beschikt u hier niet over en wordt u aangehouden? Dan bestaat de kans dat de auto in beslag wordt genomen. Vandaar dat sommige leasemaatschappijen het verbieden met hun leaseauto Marokko te bezoeken.