Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Afschrijvingspercentage voor BPM

De afschrijvingsmethode op basis van werkelijke waarde voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) is veranderd per 1 mei 2010. Op de website van de Belastingdienst zijn nieuwe aangifteformulieren beschikbaar
Vanaf 1 mei 2010 wordt de afschrijving voor de bpm op basis van de werkelijke waarde bepaald op het procentuele verschil tussen:
    * de inkoopwaarde in nieuwstaat
    * de inkoopwaarde in gebruikte staat op het moment van aangifte
De inkoopwaarde in nieuwstaat is de inkoopwaarde direct nadat het motorrijtuig is geleverd aan degene op wiens naam het kenteken staat, voordat het motorrijtuig is gebruikt.
Inkoopwaarde
In de praktijk is de inkoopwaarde in nieuwstaat zelden of nooit bekend. In de uitvoeringsregeling bpm staan daarom regels om de inkoopwaarde in nieuwstaat te berekenen.
U kunt de volgende formule gebruiken:
Inkoopwaarde in nieuwstaat = (consumentenprijs minus € 500) x 0.88.
Aangevers zijn overigens vrij om de inkoopwaarde in nieuwstaat op een andere wijze te berekenen. In dat geval moet u de berekening met motivatie opvoeren.
Nieuwe aangifteformulieren gebruiken
Deze berekeningswijze gaat per 1 mei 2010 in. De nieuwe  aangifteformulieren bpm worden per 1 mei aangepast. U mag dan alleen nog met deze versies aangifte doen.