Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Alcoholslot vanaf mei 2011

Vanaf mei 2011 treden maatregelen in werking die het rijden onder invloed van alcohol verder moeten terugdringen waaronder het alcoholslotprogramma (ASP). Het ministerie van Infrastructuur en Milieu beoogt hiermee het aantal slachtoffers in het verkeer terug te dringen.

Het alcoholslot wordt ingebouwd in de auto
Het ASP bestaat uit een alcoholslot in de auto en een begeleiding van de overtreders om ze op de gevaren van alcohol in het verkeer te wijzen. De maatregel wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en is een aanvulling op het pakket aan maatregelen van boetes, rijontzeggingen en gevangenisstraf. Een recidiveregeling houdt in dat bestuurders die binnen 5 jaar twee keer worden veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, hun rijbewijs kwijtraken.

Alcoholslot 
Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar de bestuurder eerst in moet blazen voordat de auto start. Als de bestuurder een alcoholpromillage boven 0.2 heeft, start de auto niet. Het blaasapparaat is in de auto ingebouwd en registreert gegevens over hoe vaak er geblazen wordt, met welk promillage, op welke dag en op welk tijdstip. Ook registreert het apparaat eventuele fraudepogingen. Het blaasapparaat blijft 2 jaar in de auto. Ook tijdens het autorijden moet de bestuurder af en toe blazen.

Praktijkervaring
In onder andere Finland, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië is het alcoholslot al in gebruik aldus het ministerie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het alcoholslot goed is voor de verkeersveiligheid. Het voorkomt dat alcoholovertreders opnieuw de fout in gaan.

Begeleidingsprogramma 
Deelnemers van het ASP volgen een verplicht begeleidingsprogramma. Dit zal bestaan uit een aantal groepsessies. Doel van het programma is dat deelnemers leren een scheiding te maken tussen het gebruik van alcohol en het besturen van een motorrijtuig. Daarnaast krijgen deelnemers adviezen om hun drankprobleem aan te pakken.

Recidiveregeling
Vanaf 1 april 2011 wordt het puntensysteem rijbewijzen ingevoerd. Dit houdt in dat wanneer iemand binnen 5 jaar 2 keer door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, deze het rijbewijs kwijt raakt en niet meer mag rijden. Oftewel 2x geel is rood. Bij de tweede overtreding moet het promillage dan wel meer dan 1,0 zijn. Of er moet sprake zijn van een weigering om mee te werken aan het alcoholonderzoek. Na de periode van de rijontzegging moet opnieuw rijexamen gedaan worden. Het puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van drank en geldt voor zowel ervaren als beginnende bestuurders.

Vrijwillig gebruik
Dräger, fabrikant van alcoholsloten, geeft aan zich sterk te gaan maken – samen met organisaties die verkeersveiligheid hoog in het vaandel hebben staan zoals Veilig Verkeer Nederland, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en het lectoraat Verslavingspreventie van Windesheim – om probleemdrinkers en hun omgeving te stimuleren om preventief en vrijwillig een alcoholslot in de auto te nemen.