Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

De autoregeling

Auto regeling wagenpark

Ondernemingen die beschikken over een (groeiend) wagenpark doen er verstandig aan om een autoregeling op te stellen. Zodoende kan een onderneming grip houden op het autogebruik en de daarmee gemoeide kosten. Een autoregeling wordt vaak als aanvulling bij of integraal in de arbeidsovereenkomst opgenomen van het personeel dat een leaseauto ter beschikking krijgt gesteld.

Wat leg je vast in een autoregeling?

Het te voeren mobiliteitsbeleid dat wordt vastgelegd in de autoregeling moet kristalhelder zijn zodat achteraf onaangename discussies worden voorkomen. Hieronder treft u een overzicht van belangrijke zaken waar een onderneming rekening mee moet houden bij het opstellen van een autoregeling.

1. Het maximale leasebedrag per groep en functie van de medewerkers.

2. De Leasebedragen in of –exclusief brandstof.

3. De automerken en modellen die de werknemer kan leasen. Limiteren kan belangrijk zijn als u met bepaalde automerken de uitstraling van de onderneming wilt versterken. U kunt tevens inkoopvoordelen genieten als u kiest voor een beperkt aantal automerken.

4. Indien u de brandstofkosten wil beperken en of uw wagenpark wilt vergroenen, leg dan de toegestane energielabels vast of koppel het aan het bijtellingspercentage van 14% of 20%.

5. Neem een optie op voor jaarlijkse indexering leasebedragen in verband met prijsstijgingen en variërende brandstofprijzen. Op deze wijze wordt voorkomen dat het gehele reglement moet jaarlijks moet worden aangepast.

6. Voorkom dat werknemers automatisch recht hebben op een duurdere leaseauto bij promotie. Leg bijvoorbeeld vast dat het nieuwe leasebedrag pas van toepassing is na voltooiing van de gehele leasetermijn van de in gebruik zijnde leaseauto.

7. Privékilometers beperken zal aanzienlijk kunnen schelen in de brandstofkosten de leaseprijs. Beperken van privékilometers kan lastig zijn omdat er dan ook zicht moet zijn op het aantal zakelijke kilometers. Men kan vastleggen dat men verplicht is de kilometerstanden op te geven bij elke tankbeurt. Dat biedt meer inzicht in het gebruik door de werknemer en zo kan gesjoemel met de worden voorkomen.

>>Lease aanbiedingen
>>Occasionlease

8. Leg vast dat snelheidsovertredingen, parkeerboetes etc door de werknemer dienen te worden betaald. Regel bij voorkeur dat dit direct via de leasemaatschappij loopt zodat er geen tussenkomst van u nodig is.

9. Wie mag er in de auto rijden en voor welke schades is de werknemer zelf verantwoordelijk? Leg vast of de leaseauto ook gebruikt mag worden door de partner, kind etc en leg vast of en zo ja hoeveel van het eigen risico bij schade terug kan worden gelegd bij de werknemer.

10. Het kan verstandig zijn om het aantal opties en accessoires te beperken of dat deze te dienen worden betaald door de werknemer zelf. Zakelijk zijn de volgende accessoires voor leaseauto’s in ieder geval heel gebruikelijk: airco, parrot, ABS, cruisecontrol en elektrische ramen metallic lak etc.

11. Bijtelling en privégebruik. Indien de werknemer de leaseauto enkel zakelijk gaat gebruiken, dan houdt hoeft u geen bijtelling op het loon van de werknemer te doen. Het is qua loonkosten voordelig als de werknemer de auto alleen zakelijk gebruikt. Het leidt tot lagere brandstofkosten, lager kilometrage en dus een lage leaseprijs. Tevens scheelt het in de loonkosten omdat u geen sociale premies hoeft te betalen over het bedrag dat niet hoeft te worden bijgeteld. U kunt dit dus stimuleren door bijvoorbeeld een iets hoger leasebedrag toe te kennen voor enkel zakelijke rijders. Vraag wel te allen tijde een verklaring geen privé gebruik.

12. De voorwaarden bij uitdiensttreding van de werknemer. Het gebeurt zelden dat een werknemer uit dienst treedt gelijktijdig met het aflopen van het leasecontract. Een leasemaatschappij zal de leaseauto niet graag zonder extra kosten vroegtijdig terugnemen. U kunt derhalve overeenkomen met de werknemer dat hij verplicht is de leaseauto mee te nemen naar zijn volgende werkgever als hij bijvoorbeeld vóór een bepaalde datum uitdienst treedt.

U kunt bij LeaseDeals ook terecht voor gebruikte leaseauto’s. Wilt u een gebruikte leaseauto leasen, bekijk dan het occasionlease aanbod