Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

De prijs van leasen

Hoe duur is leasen eigenlijk?

Auto leasen heeft lang de naam gehad duur en moeilijk te zijn, met lange looptijden en veel kleine lettertjes. Het laatste jaar is echter gebleken dat dit imago onterecht is en aan bijstelling toe is. Veel ondernemers gaan over tot lease vanwege de voordelen in kosten en gemak, en de flexibiliteit die verbonden is met de leasebedrijven. Hier gaan we wat dieper in op de onderliggende kosten voor u als werkgever, of werknemer. Hoe duur is leasen nou eigenlijk?

Eigen bijdrage

Allereerst wordt er vaak een afspraak gemaakt tussen de werkgever en de werknemer, waarin de werknemer ermee akkoord gaat een maandelijkse eigen bijdrage te leveren aan het leasecontract. Dit is niet meer dan logisch aangezien de werknemer de leaseauto ook kan gebruiken voor eigen ritten naar bijvoorbeeld de supermarkt of de dierentuin. Daarom delen de beide partijen in dat geval de kosten, wat natuurlijk voor beiden gunstig is. Deze eigen bijdrage is voor de werknemer aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Bijtelling

Heeft u een auto van de zaak, dan moet u de fiscale bijtelling betalen. Hoe werkt dit? Allereerst heeft u een bijtellingscategorie. De meest gebruikelijke is 25%, daarnaast hebben we de 20% en 14% voor zuinigere auto´s die beter zijn voor het milieu, en daarnaast de 0% voor volledig elektronische auto´s. De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde. Een voorbeeld om het duidelijker te maken: Stelt u zich voor dat u een auto leaset die een nieuwwaarde heeft van 30.000 euro. Nu is de bijtelling van deze auto 20%, dus 6.000 euro. Dit bedrag moet u voor de belastingdienst optellen bij uw verzameld jaarinkomen. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u vervolgens een bepaald bedrag aan inkomstenbelasting. Gebruikt u echter uw leaseauto voor minder dan 500 kilometers privé, dan wordt er geen bijtelling gerekend.

Dat wordt nog een duur grapje dan

Nou, tot zover hebben we alleen het bekende imago besproken. Wat graag vergeten wordt door de pessimisten, is dat bij sommige leasevormen de brandstof (grotendeels) betaald wordt door de leasemaatschappij, net als het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting. Vergeet ook de zomer- en de winterbanden niet mee te nemen in uw berekening. Wie dit overzicht voor zichzelf uitwerkt, zal in bijna 80% van de gevallen zien dat een leaseauto vaak geen verkeerde keuze is. Zeker niet wanneer je bedenkt dat er verschillende soorten van leasevormen die leasen op bepaalde punten contactonderdelen flexibeler kunnen maken!

En voor mijn onderneming?

Voor uw onderneming kan leasen een ideale oplossing zijn als financieringsmiddel. Auto´s die u leaset, hoeft u namelijk niet te kopen. In plaats van ineens een enorm bedrag uit te geven aan vijf nieuwe auto´s bijvoorbeeld, kunt u deze vijf auto´s leasen voor maandelijks een vast bedrag. Daarmee spreidt u de kosten, terwijl u tegelijkertijd volledig beschikking heeft over de vervoersmiddelen. Zeker voor beginnende ondernemers kan dit de uitgelezen mogelijkheid zijn om te starten op vol vermogen!

Hoe goedkoop is leasen nou?

Een leaseauto heeft het vooroordeel dat het enorm duur is en veel kleine lettertjes heeft. Uiteraard hebben we de eigen bijdrage en de bijtelling, maar wie verder kijkt naar wegenbelasting, onderhoud, zomer- en winterbanden en servicebeurten, die zal toe moeten geven dat een leaseauto vaak goedkoper kan zijn dan de aanschaf van een auto. Zeker ondernemers kunnen erg profiteren van alle financieringsvoordelen die geboden worden!


Gepubliceerd op 16-4-2013