Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Extra opties leaseauto

Extra opties op je leaseauto, ja of nee?

Er is op internet onduidelijkheid over de extra opties op een leaseauto. Is het nou wel verstandig, of juist niet en zou u de extra accessoires al op de auto moeten plaatsen voor u de auto op kenteken heeft, of toch liever erna vanwege de bijtelling? En welke opties moet u nou wel extra voor betalen, en welke niet? Zo lastig als het lijkt, is het gelukkig niet. Daarom hebben we hier even een duidelijk overzicht gemaakt van de punten die u zou moeten overwegen voordat u overgaat tot het aanschaffen of uitstellen van de extra opties voor uw leaseauto.

Wat zijn nou die extra opties?

Extra opties op een leaseauto zijn alle accessoires die niet bij de kale uitvoering van dat model horen. Wordt bijvoorbeeld de auto normaliter geleverd zonder geïntegreerd navigatiesysteem, dan is de keuze deze in te laten bouwen een extra optie. Ook handsfreesets, lichtmetalen velgen en stoelverwarming kunnen vallen onder extra opties, maar alleen wanneer deze niet inbegrepen zijn in de kale variant. Dus wordt de auto altijd geleverd met handsfree set, dan valt deze niet onder een extra accessoire.

Wat doen de extra accessoires met de bijtelling?

Extra opties die u in laat bouwen bij de fabrikant, zorgen ervoor dat de auto meer waard wordt; de catalogusprijs stijgt dus. Omdat de bijtelling een vastgesteld percentage (25, 20, 14 of 0) is van de catalogusprijs, stijgt dus ook de bijtelling. Technisch gezien is een extra accessoire dus goedkoper voor u wanneer u een auto kiest met een lagere bijtelling.

Waar moet ik rekening mee houden?

Allereerst is het belangrijk om te zien wat de extra optie die u graag wilt, doet met de bijtelling. Stelt u zich voor dat u graag een geïntegreerd navigatiesysteem wilt omdat u per dag heel Nederland door moet rijden voor uw werk. De verhoging van de maandelijkse lasten door de stijging van de bijtelling, zal dan relatief gezien erg meevallen omdat het een extra optie is die zich uit zal betalen in comfort en gemak. Wilt u een handsfree set, maar rijdt u elke dag maximaal vijftien minuten in de leaseauto, dan is het vaak onverstandig om dit als fabrieksoptie te kiezen. De investering zal zich niet lonen gemeten naar de maandelijkse lasten, en daarnaast kunt u de optie niet houden aan het einde van het leasecontract. Schaft u in dat geval liever zelf een handsfree set aan, of belt u de persoon terug nadat u op de plaats van uw bestemming bent.

Extra opties, ja of nee?

Wie extra opties wil hebben op zijn leaseauto, doet er verstandig aan om eerst te bekijken waar de auto precies mee geleverd wordt, omdat deze accessoires allemaal in de catalogusprijs inbegrepen zijn. Alle opties die niet in de kale variant zitten, kunt u eventueel in laten bouwen. Hierbij is het alleen belangrijk om te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Is de verhoging van de maandelijkse lasten in overeenstemming met het gemak dat u van de extra opties heeft? Wie deze vraag beantwoordt, weet precies of de extra opties een ja of een nee worden.


Gepubliceerd op 16-4-2013