Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Goedkoop een auto leasen?

Hoe vind je een goedkope leaseauto? Een goede vraag met meer dan een antwoord. Belangrijk is om te weten dat leaseauto’s het meest afschrijven in de eerste twee jaar nadat zij de weg op gaan. Daarna worden leaseauto’s goedkoper om te financieren, ondanks dat de kosten van het onderhoud iets stijgen.

Gebruikte leaseauto’s

Leasemaatschappijen die een auto vroegtijdig terugkrijgen van een klant zullen de auto willen verkopen of terug willen plaatsen in de lease. Deze leaseauto’s, ook wel occasionleaseauto’s genoemd, worden tegen een voordelig leasetarief weer aangeboden.  Deze auto’s hebben vaak een korte looptijd en dezelfde service wordt geboden als bij nieuwe leaseauto’s. Een gebruikte auto leasen is dus één manier om goedkoop een auto te leasen.

Flexibilitieit heeft een prijs

Flexibiliteit, door bijvoorbeeld korte looptijden of een korte opzegtermijn, zoals bij shortlease, heeft een prijs.  Toch kan dit een voordelige vorm van leasen zijn. Het vroegtijdig opzeggen van een lease overeenkomst met een leasetermijn van vier of vijf jaar gaat vaak gepaard met een afkoopsom. Deze opzegtermijn kan oplopen tot 6 leasetermijnen. Een goedkoop kan uiteindelijk duurkoop worden als de leaseauto terug wordt gebracht naar de leasemaatschappij na 12 of 18 maanden vanwege de beeindiging van een dienstverband. In dat geval is een shortlease overeenkomst dus zeker voordeliger

Bijtelling: leasetarief en fiscale waarde leaseauto

Als er meer dan 500 kilometer privé wordt gereden, is er ook een bijtelling van toepassing en wordt afhankelijk van de CO2-uitstoot een bedrag bijgeteld op het loon waarover belasting wordt betaald. Het is evident dat het kiezen voor een auto met lage bijtelling voordelig is en dat daardoor de totale leasekosten lager uitvallen. Echter houdt er reknening mee dat dit niet direct de leaseprijs goedkoper maakt. Een voordelige leaseprijs biedt een leasemaatschappij indien de verwachte restwaarde van de auto hoog is. Dus kiezen voor een waardevaste auto met een lage bijtelling biedt uiteindelijk het voordeligste leasetarief.

  • Je binden voor een korte duur met shortlease kan goedkoper zijn dan door minder gebondenheid
  • Kies een auto met hoge restwaarde, vaak is het leasetarief hierdoor lager
  • Ga voor een auto met 14 of 20 procent bijtelling. De netto-maandlasten worden hierdoor lager
  • Neem een occasionlease auto. De tarieven zijn vaak lager doordat de auto reeds voor een groot deel is afgeschreven