Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Kilometeradministratie

Kilometeradministratie bij geen privegebruik

Rijdt u minder dan 500 privékilometers per jaar met een ter beschikking gestelde bestelauto of lease auto dan kan bijtelling auto worden vermeden indien u een verklaring geen privé-gebruik auto ondertekent en aan de Belastingdienst stuurt. U bent dan wel verplicht als berijder een kilometeradministratie, ook wel rittenadministratie genoemd, bij te houden. UW werkgever zal van u vragen een kopie van de goedkeuring van de Belastingdienst te overhandigen zodat de werkgever vervolgens de bijtelling op het loon achterwege kan laten. De werkgever verkrijgt zo zekerheid dat de Belastingdienst de werkgever geen naheffing zal opleggen als er toch meer privé gereden is dan de 500 kilometer op jaarbasis.

Controle kilometeradministratie

De Belastingdienst houdt regelmatig controle op zon- en feestdagen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat lease- en of bestelauto’s privékilometers rijden indien geen verklaring privégebruik is aangevraagd. 500 kilometer op jaarbasis is al snel bereikt als de auto een paar kilometer van het huisadres van de berijder staat. In dat geval legt de Belastingdienst een naheffing en mogelijk een boete op aan de berijder. Dit kan afhankelijk van de waarde van de auto en de hoogte van het inkomen sterk oplopen.
Informatie die u in ieder geval moet opnemen in de kilometeradministratie of rittenadministratie is de volgende:
• het merk van de lease of bestelauto 
• het model van de lease of bestelauto
• het kenteken van de lease of bestel auto
• de tijd waarin de auto ter beschikking stond
Voor elke rit zijn de volgende gegevens vereist voor de eis van een sluitende administratie:
• de datum
• de begin- en eindstand van de kilometerteller
• het vertrekadres en aankomstadres. Als de berijder vanaf het werkadres naar een afspraak rijdt en daarna weer terug, dienen de aankomst- en vertrekadressen van zowel de heen- als de terugreis te worden genoteerd
• privé of zakelijk

Controle rittenregistratie Belastingdienst

De Belastingdienst controleert of een kilometeradministratie of rittenregistratie sluitend is aan de hand van bijvoorbeeld agenda’s, routeplanners maar vooral aan automatische rittenregistraties die op de markt zijn. Indien u de kilometeradministratie op papier bijhoudt bewaar deze dan goed want de Belastingdienst kan met terugwerkende kracht de bijtelling en boete naheffen bij het ontbreken van de administratie.
3. Download een voorbeeld kilometeradministratie;
Download een voorbeeld voor een rittenregistratie leaseauto:
Kilometerregistratie voorbeeld.xlsx