Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Leaseauto zonder MRB

Leaseauto’s zonder MRB: onjuiste fiscale stimulering zuinige auto’s

In totaal zijn er op dit moment (september 2010) 227.000 auto’s zonder MRB in Nederland geregistreerd. Daarvan zijn er in 2010 69.000 geregistreerd. De vraag is hoe lang de overheid deze aantrekkelijke regeling wil laten gelden want er moet worden bezuinigd. De kosten van het wegenonderhoud zullen moeten worden opgebracht door de belasting betaler oftewel alle auto’s die geen vrijstelling kennen en de vraag is of andere automobilisten dit wel zo eerlijk vinden. Want worden de wegen daadwerkelijk minder belast door zuinigere auto’s???

In het kort:

Het Nederlandse belastingstelsel geeft benzineauto’s met een CO2-uitstoot van 110 gram per kilometer of minder en diesels met een uitstoot van 95 g/km of minder grote voordelen. Particuliere kopers hoeven geen bpm en geen MRB te betalen. Mensen met een leaseauto besparen tevens honderden euro’s dankzij 14 procent bijtelling.

Gewenste effect maatregelen overheid?

Het belastingvoordeel had in  eerste instantie een grote run op de hybrides tot gevolg. De Toyota Prius en Honda Civic Hybrid waren niet aan te slepen. Ook de benzineauto’ met het A-label voor brandstofverbruik profiteren Onder meer de Aygo/C1/107 drieling is al tijden in de top 10 van de Nederlandse verkoopstatistieken te vinden. De laatste tijd kunnen de B-segment turbodiesels op een extreme populariteit verheugen, omdat het diverse autofabrikanten gelukt is om de uitstoot van deze vierpersoonsauto’s op of onder 95 g/km te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregelen de komende jaren op de schop moeten en ga ervan uit dat dit terugkomt in de leasetarieven en de vraag naar deze auto’s wat zal drukken. Niet teveel want laten we wel wezen een zuinige auto kost minder en zal ook de werkgever willen bevorderen om de brandstofkosten te drukken. De maandelijkse uitdraai van de tankpas zal de werkgever toch tot denken zetten nietwaar?
Alle wegenbelastingvrije auto’s in Nederland van het moment:

Benzineauto’s zonder MRB:
Toyota Aygo
Peugeot 107
Citroën C1 Toyota Prius
Honda Civic Hybrid
Suzuki Alto
Daihatsu Cuore
Fiat 500
Fiat Panda
Nissan Pixo
Honda Insight
Toyota iQ
Smart (ForTwo)
Toyota Auris Hybrid

Dieselauto’s zonder MRB:

Volkswagen Polo Bluemotion
Volkswagen Lupo 3L
Seat Ibiza Ecomotive
Skoda Fabia Greenline
Smart (ForTwo) cdi
Fiat Punto Evo/Grande Punto 1.3 Multijet
Audi A2 3L