Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Leasemarkt met 3,8% gekrompen

De Nederlandse leasemarkt is in 2009 met 3,8% gekrompen. Belangrijkste oorzaken daarvoor waren de afname van het aantal nieuwe contracten (-25,7%) en de toename van het aantal contractbeëindigingen (27%). Dat staat in de vandaag gepubliceerde VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2009 Het totale VNA-leasewagenpark kromp in 2009 met 5,5% tot 632.300 voertuigen. Na correctie van de ledenmutaties bedraagt de krimp volgens de VNA 4,1%. “Een krimp is natuurlijk altijd vervelend, maar aangezien deze ongeveer gelijk is aan de algemene economische krimp van vorig jaar, mag je niet meer verwachten”, aldus VNA-directeur Renate Hemerik.

Leaseauto’s steeds “groener”

Het leasewagenpark wordt steeds groener, en dat is volgens Hemerik een goede ontwikkeling. “Zeker als je bedenkt dat twintig procent van alle kilometers in leaseauto’s worden gereden. Bovendien komen deze groene auto’s natuurlijk straks als occasions op de markt.” Het aandeel nieuwe leasepersonenauto’s met energielabel A verdubbelde en maakt nu 30% van de markt uit. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe leaseauto’s daalde vorig jaar met 5,2%. Het aantal auto’s in het wagenpark dat rijdt op een alternatieve brandstof groeide met 114,7% tot 20.400.

2010
Volgens de VNA zijn de verwachtingen voor dit jaar lastig in te schatten. “De resultaten in onze sector volgen de conjunctuur met enkele maanden vertraging. Ik verwacht dat de nieuwe inzet dit kwartaal nog achterblijft”, zegt Hemerik. “Van een echte economische opleving is nog geen sprake en geluiden uit de markt over het eerste kwartaal geven ook geen aanleiding tot groot optimisme.”