Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Leasemarkt opnieuw in de lift

De leasesector beleefde in januari wederom een opvallend hoogtepunt. Het toch al hoge cijfer van januari 2011 werd nog eens met 14,4 procent overtroffen. In de eerste maand gingen er dit jaar 17.212 nieuwe leaseauto’s de weg op tegenover 15.043 een jaar geleden in dezelfde maand. Dit blijkt uit cijfers van VWE, voor AM bewerkt door AUMACON.

Alom wordt verwacht dat deze positieve trend zich ook in de komende maanden zal gaan voortzetten. Per 1 juli veranderen echter de CO2-grenswaarden waardoor het inzetten van een fiscaalaantrekkelijke leaseauto’s een stuk minder makkelijk wordt. Het tweede halfjaar (toch altijd al de zwakste leasehelft van het jaar) mogen de autodealers dan ook een forse inzakking verwachten van het aantal leaseafleveringen, dus het is nu zaak om een voorschot daarop te nemen. Per saldo gaat AUMACON over het hele jaar gezien uit van een leasemarkt van 125.000 stuks; 1,7 procent meer dan in 2011.

Let wel, al deze cijfers betreffen tenaamstellingen op de leasebedrijven, en zijn dus exclusief de zogenaamde RTL-registraties (op naam van leaserijders). Veel merken profiteren nu nog volop van de huidige regels. In januari zagen Peugeot, Ford, Kia en Mini hun leaseautoafzet pakweg verdubbelen. Lexus maakte de allergrootste sprong voorwaarts en staat nu dankzij de populaire CT200h op de elfde plek in het merkenrijtje – boven moedermerk Toyota!

Opmerkelijk is de matige opening van marktleider Volkswagen. Normaal goed voor meer dan 20 procent van de markt ziet Volkwagen haar leaseafleveringen in januari met 13,4 procent dalen en moet het doen met een marktaandeel van 16,4 procent. Ver beneden haar stand. Ook Opel beleefde een zeer matige start in de leasemarkt, het merk zakte naar de zevende plaats in het rijtje en heeft nog maar 5,3 procent van dit marktsegment in handen. Toyota en Fiat daalden zelfs met ruim veertig procent en spelen slechts nog bijrollen in deze zo belangrijke leasemarkt.

Bron: Aumacon