Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Occasion lease

Wat is occasionlease?

Een leaseauto die vroegtijdig terugkomt bij een leasemaatschappij wordt meestal niet direct verkocht. De auto opnieuw in de lease aanbieden is voor een leasemaatschappij of autodealer aantrekkelijk tot de oorspronkelijke leasetermijn is uitgediend. Als een gebruikte leaseauto opnieuw voor lease wordt ingezet, dan noemt men dit occasionlease. Ook wordt van occasionlease gesproken als een leaserijder de auto direct overdraagt aan een andere leaserijder met toestemming van de leasemaatschappij.

Waarom is occasionlease interessant voor ondernemers?

Voor leasemaatschappijen is het van groot belang om een gebruikte leaseauto zo snel mogelijk opnieuw in te zetten. Een stilstaande auto kost de leasemaatschappij immers geld en de auto schrijft verder af bij stilstand. Een leasemaatschappij zal de leaseauto daarom aanbieden tegen een gunstig leasetarief. Een aantrekkelijke leaseprijs is ook mogelijk omdat de auto al grotendeels is afgeschreven. De hoogste afschrijving op een leaseauto vindt namelijk plaats in de eerste 24 maanden van de leaseperiode. Voor de resterende 24 tot 36 maanden, de duur van een gangbaar leasecontract is tussen de 48 en 60 maanden, kan de leasemaatschappij zakken met de prijs.

Overname leasecontract of direct via een leasemaatschappij?

Occasionlease is mogelijk door directe overname van de leaseauto van een andere leaserijder of via een leasemaatschappij. Een ondernemng of werknemer die beschikt over een stilstaande leaseauto heeft net als een leasemaatschappij hoge kosten door de stilstand. Bij het aanbieden ter overname wordt daarom vaak een overname bonus geboden. Het leasetarief van de auto verandert niet, maar door de overnamebonus zijn de leasekosten toch lager. Een mogelijk nadeel van overname via een andere leaserijder is dat je gebonden bent aan de voorwaarden van het contract van de vorige leaserijder. Aangezien de leasemaatschappij ook gebaat is bij het voortzetten van het leasecontract, is onderhandeling over bepaalde voorwaarden vaak wel mogelijk.

Voordelen van occasionlease

  • Een aantrekkelijk leasetarief of een overnamebonus
  • De leaseauto is in goede staat en goed onderhouden
  • De leaseauto is direct beschikbaar of op korte termijn leverbaar
  • De looptijd is korter dan een regulier leasecontract
  • Dezelfde services en onderhoud als bij een langlopend leasecontract

Nadelen van occasionlease

  • De leaseauto is gebruikt en heeft mogelijk niet alle gewenste accessoires
  • Bij overname van een leaserijder wellicht minder invloed op de leasevoorwaarden