Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Uitstel afschaffing onbelaste kilometervergoeding

Het ministerie van Financiën heeft meer tijd nodig om de geplande afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding in wetgeving om te zetten. Dat bevestigt het ministerie desgevraagd aan NU.nl. Het wetsvoorstel gaat daardoor pas na de verkiezingen van 12 september naar de Tweede Kamer. Aanvankelijk was het voorstel al wel voor advies naar de Raad van State gestuurd, pas daarna werd de maatregel uitgesteld.

Andere fiscale maatregelen uit het begrotingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 zullen al wel eerder door het parlement worden behandeld. Details Volgens het ministerie is de technische uitwerking van de maatregels rond het woon- werkverkeer nog niet helemaal rond. Die voorstellen worden daarom opgenomen in het belastingplan voor 2013, dat met Prinsjesdag in september naar de Kamer gaat. Daarmee zou de afschaffing van de vergoeding alsnog gewoon per 2013 ingaan.

Steeds meer partijen die deelnamen aan het begrotingsakkoord twijfelen inmiddels aan de maatregel. Nu de wetswijziging pas na de verkiezingen door het parlement wordt behandeld, is het daarmee de vraag of het tegen die tijd nog steeds op een meerderheid kan rekenen in de Kamer. “Het is gek dat de wijziging pas aan het einde van het jaar door de Kamer wordt geduwd, nu weten we totaal niet waar we aan toe zijn”, zegt Eddy Hatek, bestuurslid van vakcentrale MHP. “Het is overzichtelijker als het plan van tafel wordt geschoven.”

CNV

Veel organisaties verzetten zich tegen de afschaffing van de reiskostenvergoeding. Maandag nog riep vicevoorzitter Maurice Limmen van vakcentrale CNV op de maatregel te schrappen. ”Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald”, aldus Limmen. Limmen noemt het verzet tegen de maatregel ”begrijpelijk en terecht”. ”Werknemers kunnen dikwijls weinig doen om hun reiskosten te verlagen. Voor veel mensen zit verhuizen naar hun werk er niet in, want de woningmarkt zit op slot.”