Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Veranderingen in de autolease 2014

Dinsdag 17 september was het weer zover, de dag waarop gewacht werd; er werd immers al lang gesproken over de mogelijke veranderingen die zouden worden aangekondigd op Prinsjesdag. De Miljoenennota stond vooral vol met slecht nieuws en bezuinigingen op alle fronten, waaronder ook nadelig nieuws voor de leaserijders. Wat zijn nou concreet de gevolgen van de voornemens van het kabinet ten aanzien van 2014.

De vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting verandert

Zoals al eerder aangekondigd was door de regering, wordt de BPM vrijstelling voor de meest zuinige auto’s vanaf 1 januari 2014 verscherpt. Dit heeft betrekking op de auto’s met minder koolstofdioxide (CO2) dan 86 gram per kilometer voor dieselauto’s en minder dan 89 gram per kilometer voor alle auto’s die niet op diesel rijden. Daarnaast vervalt ook nog de vrijstelling voor Motorrijtuigenbelasting voor de zuinigere auto’s, waarbij deze alleen nog zal gaan gelden voor de leaseauto’s met een uitstoot onder de 50 gram CO2 per kilometer. Dit betekent netto dat autoleasing aanzienlijk duurder kan uitvallen voor de leaserijders die kiezen voor een zuinige leaseauto.

De bijtelling in 2014

Ook qua bijtelling gaan er veranderingen plaatsvinden in 2014. Zo komt de bijtellingscategorie van 0% te vervallen. De laagste bijtellingscategorie in 2014 is een bijtellingspercentage van 4% en deze geldt uitsluitend voor auto’s die volledig elektrisch zijn. Nieuwe leaseauto’s met een uitstoot van minder dan 50 gram CO2 per kilometer gaat in 2014 een bijtellingspercentage gerekend worden van 7% bij privégebruik.

De 14% bijtelling is in 2014 toebedeeld aan de leaseauto’s met een uitstoot tussen de 51 en 85 gram bij dieselauto’s, en tussen de 51 en 88 gram CO2 per kilometer voor de leaseauto’s die niet op diesel rijden. Een bijtellingspercentage van 20% geldt in 2014 voor dieselauto’s met uitstoot tot de 111 gram per kilometer en voor alle andere auto’s met een uitstoot tot 117 gram per kilometer. Alle leaseauto’s die meer uitstoten per kilometer vallen in de bijtellingscategorie van 25%.

Ook de brandstofaccijnzen worden verhoogd

Voor de leaserijders is het belangrijk om te weten dat ook de brandstofaccijnzen verhoogd worden. Voor LPG wordt een stijging van maar liefst zeven cent per liter doorgevoerd en bij diesel is de verhoging met drie cent bepaald. Dit kan een rol van betekenis spelen bij de keuze in het leasecontract dat u af gaat sluiten.

De veranderingen in de CO2-normen voor de bijtellingspercentages van veertien en twintig zijn al goedgekeurd, net als de veranderingen in de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en BPM. De overige voorstellen worden echter nog behandeld door de Tweede Kamer en zodra hier meer nieuws over verschijnt, kunt u dat zonder twijfel hier vinden.


Gepubliceerd op 20-9-2013