Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Verschillende opties van lease

Verschillende vormen van lease

Leasing is in opmars, steeds meer ondernemers besluiten over te gaan tot het leasen van auto’s voor zichzelf of voor hun werknemers. Met de stijgende vraag naar leaseauto’s en het steeds groter wordend aanbod van producten, kunnen uiteraard de leasediensten ook niet achterblijven. Daarom bespreken we hier, kort en krachtig, de verschillende vormen van lease die u aan kunt treffen wanneer u op zoek gaat naar een leaseauto.

Financial lease

Financial lease is een vorm van leasing waarbij de auto op uw balans komt te staan. U wordt economisch eigenaar van de auto en de maandelijkse kosten bestaan uit de rente en aflossing op de auto. Wanneer u het volledige bedrag heeft afbetaald, bent u ook juridisch eigenaar van de auto. Deze vorm kan zeer aantrekkelijk zijn voor ondernemers die de auto ook na de leaseperiode willen gebruiken en in eigendom willen hebben. Daarnaast is het natuurlijk een slimme manier om te investeren in een auto, maar de betalingen gespreid te kunnen doen zodat uw bankrekening niet ineens leeg wordt getrokken.

Shortlease

Wie wil leasen voor een kortere tijdsperiode (vanwege een bedrijfsstart of misschien een projectbasis), die is gebaat bij de opties die een shortlease u kan bieden. Shortlease is een leaseovereenkomst die u aangaat voor minder lange tijd dan de gebruikelijke looptijden, en kan variëren van drie maanden tot een jaar. Een shortleaseovereenkomst is dagelijks te beëindigen en biedt u daarom een ongekende flexibiliteit in uw wagenpark.

Occasionlease

Occasionlease is een heel andere vorm van autoleasing. Hierbij leaset u namelijk een auto die reeds gebruikt is. Dit kan voor startende ondernemers zeker veel kansen bieden, omdat de bedragen per maand hier meestal lager zijn dan het geval is bij het leasen van een nieuwere auto. De grootste afschrijvingen op de waarde van een auto, vallen namelijk in het eerste jaar. Dat de auto gebruikt is, is overigens alleen aan de kilometerstand te zien; leaseauto’s zijn goed onderhouden. Een ander groot voordeel van deze variant, is dat de auto’s direct beschikbaar zijn.

Operational lease

Hier hebben we twee vormen van: De full operational lease en de netto operational lease.
Bij de full operational lease besteedt u al het onderhoud, reparatie, verzekering en vervangend vervoer aan de leasemaatschappij uit. U betaalt net even iets meer, maar voor dat geld wordt ook alles voor u geregeld. Met deze vorm bent u geen economisch of juridisch eigenaar van de auto en voor een pakketprijs bent u van alle zorgen rond uw wagenpark af.
De netto operational lease werkt net iets anders. Hier houdt u zelf het overzicht en staat u voor het onderhoud, de reparaties en de verzekering. Ook hier staat de auto niet op uw balans, maar kunt u kiezen welke delen u zelf voor uw rekening neemt en welke u uitbesteed aan de leasemaatschappij. U betaalt normaal alleen de rente, de afschrijvingen en de houderschapsbelasting.

Kortom

Er zijn meerdere soorten leasevormen, zoals de operational lease, de occasionlease, de shortlease en de financial lease. Welke vorm het best bij u past, bepaalt u zelf en wij hopen dat uw overzicht u daarbij kan helpen. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de leasemaatschappij.


Gepubliceerd op 16-4-2013