Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Wijziging in leasebranche door IAS 17 standaard

De leasebranche staat volgens de consultants van KPMG ingrijpende veranderingen te wachten. Door nieuwe boekhoudregels zou het verschil tussen operational lease en financial lease kunnen gaan verdwijnen.

Meer transparantie leasen door IAS 17-standaard

De transparantie, de vergelijkbaarheid en de relevantie van de verantwoording van leaseovereenkomsten in de jaarrekening moet verbeteren. Dat stellen de International Accounting Standards Board en de Financial Accounting Standards Board. Dat moet gebeuren door een wijziging van de IAS 17-standaard.*
Hierdoor verdwijnt het huidige verschil tussen operational lease en financial lease en moeten leasemaatschappijen hun klanten waarschijnlijk veel meer informatie geven.
“De nieuwe accountingregels gaan de markt ingrijpend veranderen”, zegt Koert Oosterhof, segmentleider leasing bij KPMG. “Met het verdwijnen van operational lease verdwijnt de off balance-financiering voor leasenemers. Dat betekent dat vrijwel alle huurcontracten, waaronder bijvoorbeeld ook panden, tot activering op de balans van de leasenemer zullen leiden. Aan de andere kant lijken de regels nu zodanig te worden gedefinieerd dat er ruimte ontstaat voor nieuwe producten en diensten waarmee de klant zijn balansbeslag weer kan verkleinen.”
De verwachting op dit moment is dat de nieuwe regels vanaf 2013 ingaan, met vergelijkende cijfers voor 2012. Indien deze standaard daadwerkelijk de regel gaat worden zal ook zeker de autoleasemarkt geraakt gaan worden.
Bron: KPMG