Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Wat is goedkoper: auto leasen of kopen?

Als u zich gaat oriënteren op een nieuwe auto, is het goed voorstelbaar dat u twijfelt tussen (private) leasen en kopen. Beide hebben zo hun voordelen. Maar wat voor u waarschijnlijk het meest belangrijk is, is de vraag wat het voordeligst is. Dit hangt af van een aantal factoren.

Nieuwe of gebruikte auto?

Wanneer het alternatief voor een auto leasen het kopen van een tweedehands auto is, is dit laatste vrijwel altijd een voordeligere optie. Dit omdat een auto in zijn eerste jaren de meeste waarde verliest. Daardoor bent u in het geval van een nieuwe auto regelmatig goedkoper uit met leasen, dan met kopen.

Kopen met eigen of geleend geld

Dit laatste geldt al helemaal wanneer u een lening afsluit voor het aanschaffen van een nieuwe auto. De rente die u hierover betaalt is niet mals. In principe komt het kopen met behulp van een lening neer op hetzelfde idee als leasen, doordat de auto als onderpand fungeert van de lening. Het verschil is dat u alle aanvullende kosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud, zelf betaalt. Dit maakt een auto kopen met een financiering vaak geen aantrekkelijke optie, in vergelijking tot leasen.

No-claimkorting

Wat voor velen ook een belangrijke rol speelt, is de no-claimkorting die je krijgt bij het verzekeren van een gekochte auto. Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan is kopen vaak voordelig. Je schadevrije jaren worden namelijk niet meegenomen wanneer je een leasecontract afsluit.