Welke
leasevorm
past bij
mij ??
  • Van tot euro p/m

Wat zijn de leasemogelijkheden voor zzp’ers?

Voor veel zzp’ers is een leaseauto een enorme uitkomst. Zeker wanneer u net gestart bent met uw eigen onderneming, is de kans groot dat u niet over de middelen beschikt om in één keer een deugdelijke en representatieve auto aan te schaffen. Door te kiezen voor een leaseauto heeft u als zzp’er een overzichtelijk maandelijks kostenplaatje en kunt u over een moderne auto beschikken, zonder in één klap een hoop geld te hoeven neertellen.

Hierbij is nog wel een belangrijke keuze te maken: gaat u voor een zakelijke leasecontract of kiest u voor private lease? Want hoewel u een leaseauto zoekt die u (voornamelijk) voor zakelijke ritten zult gaan gebruiken, is het niet zonder meer gezegd dat u met een zakelijke leaseauto het voordeligst uit bent. We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje.

Een zakelijke leaseauto

Het grote voordeel van een zakelijke leaseauto, is dat deze onderdeel gaat uitmaken van uw onderneming. Dat houdt in dat de btw aftrekbaar is: dit geldt voor zowel het maandelijkse leasebedrag als voor bijkomende kosten als brandstof of bijvoorbeeld een wasbeurt. De keerzijde is echter dat u de auto slechts beperkt privé kunt gebruiken. Tenminste: als u onder de bijtellingsgrens van 500 privékilometers per jaar wilt blijven. Doet u dit niet – en die kans is groot – dan komt de fiscus om de hoek en wordt een vast percentage van de cataloguswaarde van uw leaseauto opgeteld bij uw belastbaar inkomen.

Of toch private lease?

Deze bijtelling is alleen van toepassing op het privégebruik van een auto die op naam van uw bedrijf staat. Gebruikt u uw privéauto voor zakelijke ritten, dan heeft u van bijtelling dus geen last. Het nadeel is dan weer dat in dit geval de btw niet aftrekbaar is. Wat wel het geval is, is dat u voor zakelijke ritten een kilometervergoeding van 19 cent per kilometer mag rekenen. Hiervoor is het natuurlijk wel van belang dat u een kloppende kilometerregistratie bijhoudt.

Hoe de juiste keuze maken?

Dan blijft de vraag: hoe maakt u de afweging tussen enerzijds het btw-voordeel en anderzijds het niet hoeven betalen van bijtelling? Hiervoor is met name het aantal privékilometers dat u zult maken van belang. In het kort kunnen we stellen dat u bij een hoog privégebruik het best kunt kiezen voor een zakelijke leaseauto en bij weinig privékilometers juist voor private lease. De bijtelling is namelijk een vast bedrag, dat afgezet tegen een groot aantal privékilometers dus relatief laag is.

Vanzelfsprekend speelt echter ook nog bijvoorbeeld de waarde van de auto een rol. Hoe hoger de cataloguswaarde van uw leaseauto, hoe hoger de bijtelling en dus hoe meer belasting u zult moeten betalen.

Benieuwd naar uw mogelijkheden voor private of zakelijke lease? Bekijk dan het complete aanbod op LeaseDeals.nl!